Enkeltfrivillige

Ildsjeler

En del kommuner er opptatt av at frivillighetspolitikken også må favne enkeltfrivillige, som ofte omtales som ildsjeler. Et sentralt kjennetegn ved disse er at de ikke ønsker binde seg til én spesiell organisasjon eller tegne medlemskap. Mange enkeltfrivillige er opptatt av å drive med frivillig arbeid som de opplever som meningsfullt. Mange av frivillige organisasjonene har kontakt med slike enkeltfrivillige og setter stor pris på deres engasjement.

Kommunale frivillige

Frivillighet Norge erfarer at noen kommuner er aktive i å rekruttere egne frivillige til ulike former for offentlige tiltak, særlig innenfor helse og sosialfeltet. Alle frivillige organisasjoner er også opptatt av å tiltrekke seg flere engasjerte frivillige. Frivillighet Norges primære anbefaling er at kommunene bør motivere mennesker som vil engasjere seg frivillig, til å ta kontakt med frivillige organisasjoner som passer deres interesser.

For mange kommuner ligger motivasjonen for å utvikle en kommunal frivillighetspolitikk i dialog med frivilligheten, i økt samhandling mellom sektorene. Når kommunen begynner å rekruttere engasjerte frivillige til kommunale tiltak, er det en risiko for at organisasjonene opplever kommunen som en konkurrent, og ikke som en tilrettelegger og samarbeidspartner.

Forskning på frivilligheten peker på at deltakelse i frivillige organisasjoner skaper tillit mellom mennesker, og styrker demokratiet og den lokale identiteten. Det har en positiv effekt for livskvaliteten til de som deltar, og en positiv sammenheng med deltakelse i arbeidslivet. Er du engasjert i en frivillig organisasjon øker sjansen for at du engasjerer deg flere steder.

Frivillighet Norges anbefaling bygger på at frivilligheten og kommunene er på sitt beste når de utfyller hverandre. Kommunene er eksperter på kommunal tjenesteproduksjon, mens frivilligheten er ekspert på å forvalte engasjerte medlemmer, og utvikle egen organisasjon og samfunnet rundt seg - gjerne i samarbeid med kommunen.