Hvordan fremme frivillighetspolitikk som en politisk sak

 Hvordan kan en frivillig organisasjon fremme en politisk sak?

Hvordan kan en frivillig organisasjon påvirke frivillighetspolitikken i kommunen?

Innbyggerinitiativ gir innbyggerne mulighet til å kreve at en enkeltsak settes på dagsorden i kommunestyret eller fylkestinget. De har da plikt til å ta stilling til et forslag dersom minst to prosent av innbyggerne skriver under på initiativet – eventuelt 300/500 personer kommunen eller fylket.

Forslagene må falle inn under de lokale myndigheters ansvarsområde, og det må ikke ha samme innhold som et tidligere forslag i valgperioden eller ha samme innhold som en sak som har vært behandlet tidligere i valgperioden.

Ordningen brukes av både frivillige organisasjoner, velforeninger, idrettslag, aksjonsgrupper og andre etablerte organisasjoner, samt enkeltpersoner. Temaene er ofte fysiske og håndfaste – vern av bygninger eller områder, samferdselssaker, parker, kommunale tjenester og mer. 

Kommunal- og moderniseringsdepartementet en egen nettportal for innbyggerinitiativ, www.minsak.no. Her kan en enkelt registrere en sak, og spre ordet til kjente og ukjente gjennom sosiale medier, e-post osv. 

Møteplasser for dialog mellom lokalpolitikere og innbyggerne.

 De fleste kommuner har etablert kanaler for dialog mellom innbyggere og lokalpolitikere. Ideen er å diskutere seg frem til gode løsninger. Når man får en sak fremstilt fra ulike synspunkter, vil informasjon om ulike konsekvenser av en beslutning bli belyst.  Det er mange dialogbaserte ordninger som; Åpen halvtime, Plansmie, E-demokrati, Gjestebud, Fremtidsverksted, Ordførerbenk, Sosiale medier. Finn ut hva slags ordning din kommune har for innbyggerdialog. 

KS Publisert: 02.11.2018