Råd og hjelp til å utvikle en helhetlig frivillighetspolitikk

Frivillighet Norge tilbyr kommuner, bydeler og fylkeskommuner som ønsker det kompetanse i å utvikle en helhetlig frivillighetspolitikk.

  1. Møter med kommuneledelsen og kveldskonferanse med lokale foreninger. Tilbudet er kostnadsfritt men er til enhver tid avhengig av kapasitet i Frivillighet Norges sekretariat

  2. Kartleggingsundersøkelser

  3. Inspirasjonsverktøy

  4. Samarbeid om utforming av frivillighetspolitisk dokument

Flere ti-talls kommuner har tatt initiativ til slike samarbeid og de aller fleste har enten vedtatt eller er i prosess i å vedta en helhetlig kommunal frivilligetspolitikk.

Samarbeidet skal forankres i administrativ eller politisk ledelse. I tillegg lages det en overordnet avtale om gjennomføringen av samarbeidet som normalt signeres av rådmannen/bydelsdirektøren eller ordfører/bydelsleder.

Sentrale elementer ved opplegget er:

  • Gjennomføringen av et møte med kommuneledelsen.

    Det vanlige er enten kommunestyret, formannskapet, relevante politiske utvalg eller rådmannens (utvidede) ledergruppe. I bydeler vil bydelsdirektørens ledergruppe eller bydelsleder og bydelsutvalg være relevant.

  • Gjennomføring av en åpen kveldskonferanse med alle typer organisasjoner.

    Formidlingsformen er fra vår side lagt opp med en presentasjon, dialog i plenum samt kafedialog der det arbeides med innspill til innhold til en frivillighetspolitikk. .

Samarbeidet avsluttes ved at Frivillighet Norge lager en anbefalende rapport basert på de innspillene som kommer frem i kafedialogen. Denne sendes alle som var til stede på den åpne kveldskonferansen og til kommunen/bydelen. Frivillighet Norge opplever at kommunene er svært positive til disse tiltakene.

Ønsker din kommune hjelp til kompetanse om å utvikle en lokal frivillighetspolitikk? Ta kontakt med Bjørn Lindstad på bjorn@frivillighetnorge.no

Fylkeskommuner

Noen fylkeskommuner har utviklet og vedtatt en fylkeskommunal frivillighetspolitikk. Frivillighet Norge mener det er særlig viktig at alle de nye fylkeskommunene setter dette på agendaen etter sammenslåingsprosessen. Årsaken er at kommunereformen får store konsekvenser også for de frivillige organisasjonene. Vi oppfordrer alle fylkeskommuner å igangsette frivillighetspolitiske prosesser i dialog med de regionale leddene i de frivillige organisasjonene.

Samarbeidskonseptet slik det er beskrevet i relasjon til kommunen, kan tilpasses og benyttes i et samarbeid med fylkeskommunen.